FORM.AT | Α PRIORI DANCE CO. (Eλεονώρα Ηλία)

14.09 | 21:00

Μια χορογραφική αλληγορία για το αέναο χτίσιμο και γκρέμισμα των ανθρώπινων σχέσεων, για τις αντιφάσεις που μας ενώνουν και μας χωρίζουν, για την κοινωνική ουτοπία.
Το νέο έργο της ομάδας χορού A PRIORI με τίτλο FORM.AT, ένα ντουέτο για δύο ερμηνευτές (Ελεονώρα Ηλία, Μαρία Παπαδόπουλου) βουτάει στον πλούτο της παράδοσης και εμπνέεται από το λαϊκό θρύλο του ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΥ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ κρυφοκοιτάζοντας παράλληλα το θέατρο του παραλόγου και τον ΡΙΝΟΚΕΡΟ του Ε. Ιονέσκο, εξετάζοντας τη λειτουργία του ανθρώπου μέσα στα εκάστοτε κοινωνικο-ιστορικά συμφραζόμενα.
Το FORM.AT συνυφαίνει ετερόκλητες κινητικές αναφορές φτιάχνοντας ένα προσωπικό λεξιλόγιο με επιρροές που ενσωματώνουν το ηπειρώτικο βήμα των παραδοσιακών χορών και τις πολεμικές τέχνες, μέχρι τις ποιότητες και δυναμικές της προσωπικής κίνησης. Από το πρωταρχικό κύτταρο της κάθε κοινωνίας, την ανθρώπινη δυάδα, μέχρι τις αγέλες των μεγάλων κοινωνιών, ανακύπτει το ερώτημα: Λειτουργούμε μαζί ή μόνοι, και αν ναι, με ποιους τρόπους επιλέγουμε να είμαστε μαζί; Οι ανθρώπινες σχέσεις χτίζονται και γκρεμίζονται ξανά και ξανά, αλλά δεν εγκαταλείπεται η προσπάθεια. Η επιλογή του «μαζί» συνεπάγεται τη θυσία του ατομικού παρελθόντος μας, κρατώντας μόνο τα αναγκαία θραύσματα αυτού: την ομορφιά της ανθρώπινης ύπαρξης. Μήπως η αντίφαση με την οποία κινείται η ανθρωπότητα στην ιστορία -ταλαντευόμενη μεταξύ σύνεσης και παραλογισμού- οδηγεί και πάλι σε αντίστροφη κατεύθυνση; Άραγε η ανθρώπινη μεταμόρφωση είναι ουτοπική και τελικά κάθε νέα μορφή κοινωνίας αποτελεί μια άλλη όψη της προηγούμενης;
Το FORM.AT έκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο του 2018 στο BIOS στην Αθήνα και παρουσιάστηκε σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο θέατρο «Καμπέρειο» ,καθώς και στην 1η Βiennale Δυτικών Βαλκανίων (BoWB) τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Διάρκεια: 20 min.

Ιδέα, Χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία / A priori dance co. 
Συν-δημιουργία, Ερμηνεία: Mαρία Παπαδοπούλου, Ελεονώρα Ηλία
Δραματουργία: Στέλλα Δημητρακοπούλου
Μουσική σύνθεση: Aλέξανδρος Κτιστάκης
Κοστούμια, Ενδυματολογία: Kωνσταντίνα Μαρδίκη
Σχεδιασμός φωτισμού: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου
Βοηθός χορογράφου: Ευαγγελία Παπαδοπούλου
Φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου / Αλέκος και Χρήστος Μπουρελιάς
Trailer: Under The Carpet 
Προβολή, Επικοινωνία: Γιώργος Κατσώνης

Παραγωγή: A priori 
Με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2017-18)

A choreographic allegory for the endless building and breaking of human relationships, for the contradictions that unite us and divide us, for social utopia.
The new piece of the A PRIORI dance group, entitled FORM.AT, a duet for two performers (Eleonora Ilia, Maria Papadopoulou), dives into the richness of tradition and is inspired by the folk legend of “The Bridge of Arta”, while peering at the theater of the absurd and the Rhinoceros by E. Ionesco, examining the function of man within his socio-historical context.
FORM.AT incorporates heterogeneous movement references by creating a personal vocabulary with influences that incorporate the steps of the traditional dances of Epirus, martial arts and the qualities and dynamics of personal movement. From the primary cell of each society, the human duality, to the herds of large societies, a question arises: Do we work together or on our own, and if so, in what ways do we choose to be together? Human relationships are built and broken down again and again, but the effort is never abandoned. The choice of “together” implies the sacrifice of our individual past, keeping only the necessary fragments of it: the beauty of human existence. Does the contradiction with which mankind moves in history – wandering between prudence and absurdity – lead to a reverse direction once more? Is human transformation utopian and, in the end, is every new form of society another aspect of the past?
FORM.AT premiered in June 2018 at the BIOS in Athens and at the “Kamberio” Theater as a co-production with the Ioannina Theater, as well as at the 1st Βiennale of the Western Balkans (BoWB) in October of the same year.

Duration: 20 min.

Idea & Choreography: Eleonora Ilia / A priori dance co. 
Co-coreographed & Performed: Maria Papadopoulou, Eleonora Ilia
Dramatized: Stella Dimitrakopoulou
Musical composition: Alexandros Kristakis
Costumes: Konstantina Markidi
Light designer: Alexandros Alexandrou
Assistant choreographer: Evaggelia Papadopoulou
Photos: Myrto Apostolidou / Alekos & Christos Mpourelias
Trailer: Under The Carpet 
Communication manager: George Katsonis

Production: A priori 
With the financial support of the Hellenic Ministry of Culture and Sports (2017-18)

Γεννημένη στα Ιωάννινα, η ΕΛΕΟΝΩΡΑ ΗΛΙΑ σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού «Δ. Γρηγοριάδου», συνεχίζοντας μετεκπαδεύσή της στο χορό, στην Γερμανία και το Βέλγιο. 
Ως χορεύτρια και performer έχει συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή για το Φεστιβάλ Αθηνών (ΚΑΡΜΕΝ, 2007), με τη Jessica Watson Galbraith για το φεστιβάλ Βερολίνου Potsdamer Tanztage (2008), με τη Deutsche Tanzcompanie Neustrelitz στο Μεκλενβούργο Γερμανίας (JAHRESZEITUNG, 2009), με την ομάδα χορού LES GENTILS POIS(S)ONS στην Αμβέρσα Βελγίου με artistic residency στον Κινητήρα (Αθήνα, 2012), με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων (2015), με τη Vicky Spanovaggelis/ NAUD Dance Co. για το Μουσείο Μπενάκη (OUT-OPIAS, 2016), με τον Πέρε Φάουρα για το Φεστιβάλ Αθηνών (BIOS, 2017), με το Soundtrope Festival 2017 για το Μουσείο Αργυροτεχνείας Ομίλου Πειραιώς,με το Μουσείο Σύγρονης Τέχνης «Θ.Παπαγιάννης» καθώς και με ανεξάρτητους χορογράφους και performers όπως η Maya M. Caroll κ.ά. 
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασικού και σύγχρονου χορού στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και στην Ελλάδα μεταξύ άλλων με RootlessRoot, Les Slovaks, Μaya M. Caroll, Σύνδεσμο Χορού καθώς και το GAGA Intensive στo Τορίνο (Iταλία, 2017).
Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της αστικής μη κερδοσκοπικής ομάδας χορού A PRIORI που έχει παρουσιάσει, ήδη, τέσσερις παραγωγές , σε Ιωάννινα , Αθήνα , Θεσσαλονίκη κ.ά και επιχορηγείται για το νέο έργο της από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού.
Διδάσκει κλασικό και σύγχρονο χορό στη Σχολή Χορού του Πνευματικού Κεντρου Δήμου Ιωαννιτών καθώς και κινησιολογία στο θέατρο.

Με τη διακριτική αμφισημία ανάμεσα στο αυταπόδεικτο και το σημείο εκκίνησης αλλά και με την έμμεση αναφορά στην ορολογία των νομικών, η ομάδα χορού A PRIORI, δημιουργείται το 2014 από την Ελεονώρα Ηλία στην πόλη των Ιωαννίνων με βασικό αίτημα την δημιουργία παραστάσεων χορού στην περιφέρεια και την εξωστρέφεια αυτών προς τα μεγάλα κέντρα. 
Η ομάδα συστήνεται επισήμως με ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΗΣ, μια χορογραφία των Eλεονώρας Ηλία και Έλενας Ανδρεάδη, κάνοντας πρεμιέρα στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και συνεχίζοντας της παραστάσεις της σε Αθήνα και Πάτρα. ( Vyrsodepseio by ODC company και Επίκεντρο+).
Ενδιάμεσα, παρουσιάζονται οι performances ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, μια κινησιολογική μεταφορά της ομώνυμης ταίνιας του Jim Jarmusch, και ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗΣ, ένα site-specific έργο στο πλαίσιο του φεστιβάλ Rainy Days στα Ιωάννινα. 
Η προτελευταία δουλειά της ομάδας, το ντουέτο ΕΜΕΙΣ/NOS συν-δημιουργήθηκε και ερμηνεύθηκε από την Ελεονώρα Ηλία και την Όλγα Σπυράκη, και παρουσιάστηκε σε Ιωάννινα, Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Ζάκυνθο με την συνεργασία διαφόρων πολιτιστικών φορέων της περιφέρειας όπως το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το Garage Performing Arts Center, το Δικό μου Φεστιβάλ vol.2, το Zante Dance Festival κ.α. 
To FORM.AT που έκανε την αθηναϊκή του πρεμιέρα στο BIOS τον Ιούνιο ’18 πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2017-18) και παρουσιάστηκε στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2018 σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων ,καθώς και στην 1η Βiennale Δυτικών Βαλκανίων τον Οκτώβριο 2018 ( ΒοWB).

Δείτε περισσότερα
www.facebook.com/aprioridanceco
www.apriori-dance.com