Turbulences | Καραθύμιου Μαρίζα & Ομάδα Tanzφολ

15.09 | 21:00

Είναι μία δουλειά σε εξέλιξη που, με την πολύτιμη συμβολή της ομάδας, από χορογραφία πορεύεται σε παράσταση. Ξεκίνησε σαν solo, σταδιακά πήρε τη μορφή που έχει τώρα και αυξάνει έως ότου μπορέσει να σταθεί μόνο του σαν παράσταση. Αφορμή για τη δημιουργία του αποτέλεσαν τα γεγονότα που συντρέχουν αρκετά χρόνια τώρα στην Εγγύς Ανατολή. Το ζοφερό βίωμα του πολέμου, των «αναταραχών», του αναπάντεχου, των καταναγκαστικών επιλογών και ότι συνοδεύει ένα τέτοιο γεγονός, παίρνει σάρκα και οστά μέσα από τα δικά μας φίλτρα, από εικόνες και συναισθήματα που γεννιούνται μέσα μας, μιας και αυτή είναι μια πολύ μακρινή για μας κατάσταση. Ιδιαίτερη χρήση έχει το μαντήλι στη χορογραφία. Αφενός είναι μια επιπρόσθετη τεχνική δυσκολία που ανεβάζει τον πήχη και φέρνει πιο έντονα το φαντασιακό του χορευτή μπροστά στα μάτια του –με αυτό τον τρόπο δουλεύουμε και τους αυτοσχεδιασμούς μας- και αφετέρου αντιπροσωπεύει το απρόσωπο και τη μαζικοποίηση που στιγματίζει αυτούς τους ανθρώπους. Φιμώνει και αναγκάζει. Προσπαθήσαμε να ευαισθητοποιήσουμε και να ενεργοποιήσουμε, να «ενοχλήσουμε» όσο μας επιτρέπεται, αποτυπώνοντας την απώλεια, την επιλογή, την απόσταση από γεγονότα και ανθρώπους που συμβαίνουν τόσο κοντά αλλά παράλληλα τόσο μακριά από εμάς.

Διάρκεια: 12 min.

Ομάδα Tanzφολ
Χορογραφία/Σύλληψη/Υπεύθυνος Έργου: Καραθύμιου Μαρίζα
Συμμετοχή στο τελικό αποτέλεσμα: Ομάδα Tanzφολ
Χορεύουν: Βάσιου Μιχαέλα, Καραθύμιου Μαρίζα, Κυζίρογλου Ειρήνη, Αλεξία Μαϊκίδου-Πουτρίνο, Ξανθή Μωυσίδου, Παπαδοπούλου Χρυστέλλα, Άννα Ηλία Σιτσανλή
Μουσική: “Hunger” by Hans Zimmer
Επιμέλεια μουσικής: Άννα Σιτσανλή

It is a work in progress that, with the group’s valuable contribution, a choreography piece is turning into performance. It started as a solo, gradually took the form it has now and in the future it will become a full performance. The reason for its creation was the events that have been happening for several years now in the Near East. The bleak experience of war, of the unexpected, of coercive choices, and what accompanies such events, acquires flesh and bones through our own filters, through images and feelings that are created within us. The use of the handkerchief is of primary importance in the choreography. On the one hand, it is an additional technical difficulty and it also gives an added boost to the dancer’s imagination. On the other hand it represents the impersonal aura that stigmatizes these people. We tried to sensitize, activate and “disturb” as much as we can, through capturing the loss, the choice and the distance from events and people that happen so close but at the same time so far away from us.

Duration: 12 min.

Tanzfol team
Idea / Choreography / Direction: Mariza Karathimiou
Co-coreographers: Tanzfol team
Performed: Michaela Vasiou, Mariza Karathimiou, Eirini Kyziroglou, Alexia Maikidou-Poutrino, Xanthi Moisidou, Chrystella Papadopoulou, Anna Elia Sitsanli
Music: “Hunger” by Hans Zimmer
Music editing: Anna Sitsanli

Καραθύμιου Μαρίζα
Γεννήθηκε στη Νάπολη Ιταλίας (14/08/1987). Αποφοίτησε από το τμήμα Κοινωνικής και Ποιμαντικής Θεολογίας Α.Π.Θ. με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εκκλησιαστική Ιστορία. Φοιτά στο τρίτο έτος, στην «Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού Φυλλίς Μάντζιαρη στη Θεσσαλονίκη. Ασχολείται από μικρή ηλικία με χορό, θέατρο, μουσική και αθλητισμό. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια τεχνικής, ρεπερτορίου και αυτοσχεδιασμού μπαλέτου, σύγχρονου, jazz-musical, flamenco και άλλων χορών, από αξιόλογους καλλιτέχνες όπως Paul Blackman, Attila Bordas, Paolo Santilli, Rudy Bryans, Daniel Lommel, Alexander Neskov, Blenard Azizaj, Ιωάννης Μανταφούνης, Μαρία Κουσουνή κ.α. σε Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις χορού, αυτοσχεδιαστικά projects, phd {Αργυρώ Τσαμπάζη “The application of orthodox ascetic practices to choreographic processes and dance performance” Queen’s university theatre department, Ireland}, festivals, gala και διαγωνισμούς σαν χορεύτρια και χορογράφος. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Tanzφολ με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Πρόσφατα παρουσίασε την χορογραφική της δουλειά σε εξέλιξη «Turbulences» στη Θεσσαλονίκη (Sputnik Festival Thessaloniki 29/09/2018, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Παγκόσμια ημέρα μπαλέτου 07/10/2018).Τελείωσε το θεατρικό εργαστήρι Αβέρτο (Θεσσαλονίκη) και έχει παρακολουθήσει κύκλους και σεμινάρια σωματικού θεάτρου, θεατρικής πράξης και υποκριτικής (Αβέρτο, ΚΘΕΘ κ.α.) από το 2008-2016. Συμμετείχε ως ηθοποιός και performer, σε θεατρικές και χοροθεατρικές παραστάσεις, video clip, ταινίες μικρού μήκους σπουδαστών Κινηματογράφου και Θεάτρου Α.Π.Θ. και άλλων, με συμμετοχές σε φεστιβάλ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ειρήνη Κυζίρογλου
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη και είναι φοιτήτρια της Πολυτεχνικής σχολής Θεσσαλονίκης στο τμήμα της Χωροταξίας. Ξεκίνησε μουσικοκινητική το 2000 σε ηλικία 4 ετών και κλασσικό μπαλέτο σε ηλικία 6 ετών. Αργότερα, σε ηλικία 8 ετών ξεκίνησε σύγχρονο χορό καθώς και λάτιν χορούς, κλακέτες και χιπ χοπ. Το 2015, εισήχθη στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού Φυλλίς Μάντζιαρη από την οποία και αποφοίτησε το 2018. Έχει παρακολουθήσει αρκετά σεμινάρια κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού με τους Δημήτρης Τσιαπκίνης, Θανάσης Σολωμός, Μαρία Κουσουνή, Γιάννης Καρούνης κ.α. Το 2017 συμμετείχε στο «Δικό μου» Φεστιβάλ με την ομάδα χορού Β+6 καθώς και στην παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» των σχολών Full out Dance και ProDancers School. Το 2018 συμμετείχε στο “The Sputnik Festival” με την ομάδα χορού Tanzφολ.

Ξανθή Μωυσίδου
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη (16-03-1989). Είναι απόφοιτη του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ τώρα φοιτά στο Γ’ έτος της «Ανώτερης Επαγγελματικής Σχολής Χορού Φυλλίς Μάντζιαρη» στη Θεσ/νίκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια χορού από δασκάλους χορού και χορογράφους που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Ελλάδας (Paul Blackman, Daniel Lomel, Blenard Azizaj, Maya Carroll, Μαρία Κουσουνή, Θανάσης Σολωμός κ.α.) και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σχολών χορού της Θεσ/νίκης, καθώς και σε διάφορα Φεστιβάλ χορού. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε χορογραφικά και αυτοσχεδιαστικά project στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, όπως η συμμετοχή της στη διδακτορική έρευνα χορού της Αργυρώς Τσαμπάζη στην Ιρλανδία, με παρουσίαση προϊόντος της έρευνας στο Belfast της Ιρλανδίας και σε διπλωματικές εργασίες φοιτητών του Τμήματος Θεάτρου του ΑΠΘ (διπλωματική ενδυματολογίας των Σταματίας Σαπατόρη και Νάσιας Λάζου) και του Τμήματος Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (συμμετοχή ως χορεύτρια στο Πτυχιακό Ρεσιτάλ Κλαρινέτου του Γρηγόρη Βασιλειάδη). Παράλληλα με το χορό, τα τελευταία 10 χρόνια, είναι μέλος της θεατρικής ομάδας του Δήμου Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις της Θεσ/νίκης, καθώς και σε θεατρικά Φεστιβάλ άλλων πόλεων.

Άννα Ηλία Σιτσανλή
Γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη και ξεκίνησε εκεί χορό σε ηλικία πέντε ετών στα ερασιτεχνικά τμήματα μπαλέτου και αργότερα σύγχρονου της σχολής χορού «ΧοροΈκφραση» Αλεξανδρούπολης. Το 2015 εισήχθη στην Ανώτερη Επαγγελματική σχολή χορού Φυλλίς Μάντζιαρη από την οποία και αποφοίτησε τον Ιούνιο του 2018 με τον τίτλο καθηγήτριας κλασσικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού. Κατά την διάρκεια των σπουδών της διδάχθηκε τις τεχνικές σύγχρονου Limon, Release και παρακολούθησε σεμινάρια από διακεκριμένους χορευτές-χορογράφους όπως Μαρία Κουσουνή, Θανάση Σολωμό, Αλίκη Καζούρη κ.α. Έχει συνεργαστεί με τους χορογράφους: Ester Ambrosino, Blenard Azizaz κ.α. Συμμετείχε σε PhD έρευνα της Αργυρώς Τσαμπάζη που πραγματοποιήθηκε στο Queen’s University στο Μπέλφαστ και σε παράσταση στο Shawbrook (Ireland) όπου παρουσιάστηκε η αυτοσχεδιαστική δουλειά που προέκυψε από την έρευνα. Τελευταία, εργάζεται σε τμήματα μουσικοκινητικής στα ιδιωτικά ‘εκπαιδευτήρια Ανδρεάδη’ στο Ωραιόκαστρο, Θεσσαλονίκης.

Αλεξία Μαϊκίδου-Πουτρίνο
Γεννήθηκε το 1996 στην Θεσσαλονίκη. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στο χορό από την προσχολική ηλικία με μαθήματα κλασικού μπαλέτου και από την ηλικία των 12 χρονών και σύγχρονου. Φοιτά από το 2014 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο τμήμα Θεάτρου της σχολής Καλών Τεχνών. Από το 2015 παρακολούθησε την Επαγγελματική Σχολή Χορού “Φυλλίς Μάντζιαρη” και αποφοίτησε το 2018. Κατέχει όλους τους τίτλους της Royal Academy of Dance (primary έως advanced 2) διαστήματος σπουδών 2003-2015. Το 2013 και 2015 συμμετείχε στον πανελλήνιο διαγωνισμό “Ευ δημιουργείν” με διακρίσεις 2ου βραβείου και πρόκρισης στον τελικό αντίστοιχα. Τον Οκτώβριο του 2017 πήρε μέρος στο Phd της Αργυρώς Τζαμπάζη “The application of orthodox ascetic practices to choreographic processes and dance performance” Queen’s university theatre department, της οποίας πραγματοποιήθηκαν δύο παραστάσεις-παρουσιάσεις στο Shawbrook και το Belfast της Ιρλανδίας. Τον Μάιο του 2018 συμμετείχε στο “SKG Bridges Festival” με την παράσταση “Το πουλί της φωτιάς” του Ιγκόρ Στραβίνσκι, χορογραφία της Ester Ambrosino σε συνεργασία με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια των χορευτών και χορογράφων Blenard Azizaj, Αλίκη Καζούρη, Μαρία Κουσουνή, Μαρία Μηλιοπούλου και Θανάση Σολωμό.

Βάσιου Μιχαέλα
Γεννήθηκε στη Λάρισα 09/02/1995. Από τα 4 της χρόνια ξεκίνησε κλασσικό μπαλέτο στη Δημοτική Σχολή μπαλέτου Λάρισας στα επιλεγμένα τμήματα προφυτωρίου και φυτωρίου με τους δασκάλους Νίκη Σβέλτου, Καμέλια Δαμαλή και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της σχολής Γκες Μίχωφ. Φοίτησε στη σχολή χορού DAN.SER Λάρισας όπου εντάχθηκε στην αγωνιστική ομάδα λάτιν της Έφης Γιανναράκη και του Richard Szilagyi. Το 2015 ξεκίνησε τις σπουδές της στην Επαγγελματική Σχολή Χορού Δήμου Λάρισας και το 2018 αποφοίτησε από το τμήμα καθηγητών χορού της Επαγγελματικής Σχολής Χορού ΅Ευμορφίας-Φυλλίδας Μάντζιαρη΅. Το 2017-2018 έλαβε πρωταγωνιστικό ρόλο στη μιούζικαλ παράσταση “CHICAGO”, που ανέβηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με καλλιτεχνικό διευθυντή και χορογράφο τον Μάριο Μιλτιάδη και β΄ χορογράφο τον Δημήτρη Πέκο. Έχει προκριθεί στον διαγωνισμό χορού “Τερψιχόρης Έργα” το 2008 στη Λάρισα στην κατηγορία “Βασικό 1” με χάλκινο μετάλλιο. Το 2018 συμμετείχε στο “Sputnik Festival” και στο “Kapani Project” στη Θεσσαλονίκη. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου και τεχνικής χορογραφίας με τους: Θανάση Σολωμό, Μαρίζα Βινιεράτου, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Κωνσταντίνος Μίχος, Μαρία Κουσουνή, Πέννυ Διαμαντοπούλου, Μαρία Μπούμπουλη, Δήμητρα Δημητρίου, Δανάη Χριστακάκου και Αναστασία Μπρουζιώτη. Έχει διδάξει μπαλέτο και μουσικοκινητική στην αναγνωρισμένη από το κράτος σχολή μπαλέτου “ROYAL DANCERS” στην Καρδίτσα και το studio “KINOYME” στη Θεσσαλονίκη.

Παπαδοπούλου Χρυστέλλα
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Κιλκίς (05-04-1998). Φοιτά στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ. Ασχολείται ήδη πέντε χρόνια με το σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό, και τρία χρόνια με το κλασικό μπαλέτο και διάφορα είδη hip-hop όπως krump, house, street choreo, wack κ.α. Επίσης, υπήρξε μέλος σε δύο επαγγελματικές ομάδες χορού, σύγχρονου και hip-hop, στις οποίες χόρεψε για 2 χρόνια και συμμετείχε σε αγώνες όπως salonika open, kavala open κ.α. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια και μαθήματα σημαντικών καλλιτεχνών και δασκάλων όπως Mecnun Giascar, Zoe Tatopoulos, Billy Vranisti, Panda, Magda Pourgoytzi, Alexandra Tsotanidou, Peggy Papantoniou κ.α. Συμμετείχε σε διάφορες παραστάσεις και φεστιβάλ όπως στις παραστάσεις των σχολών χορού Χοροχώρος, Academy of Dance, Dance Lab και στο Sputnik Festival με την ομάδα χορού Tanzφολ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.