Her | enRoute Dance co. (Πωλίνα Χρυσάφη, Χριστίνα Καρπούζου)

13.09 | 21:00

Το κομμάτι HER είναι ένα καινούργιο ντουέτο σύγχρονου χορού, το οποίο δημιουργήθηκε από την ομάδα σύγχρονου χορού enRoute Dance company.
Το ντουέτο αυτό περιγράφει με έναν σωματικό τρόπο όχι μόνο την άρνηση της γυναίκας στο να συμμορφωθεί με γνώμονα άτυπους στερεοτυπικούς και κοινωνικούς κανόνες που ορίζουν την θέση της σε μια παραδοσιακή ερωτική σχέση, αλλά και την μάχη της στο να σταθεί ισότιμα απέναντι στο έτερον ήμισυ της σχέσης αυτής.
Μελετώντας τον τρόπο με τον οποίο στηνόντουσαν για να φωτογραφηθούν τα ζευγάρια και οι οικογένειες στις πρώτες δεκαετίες της σύγχρονης κοινωνίας και έχοντας σαν γνώμονα όχι μόνο την εμβληματική φιγούρα του άντρα-αρχηγού ο οποίος στεκόταν επιβλητικά πάνω από την οικογένειά του ή πάνω από την σύντροφό του, αλλά και την φιγούρα της γυναίκας-πιστού ακόλουθου, το ντουέτο ξεκινά να αναπαράγει κινητικά τέτοιες εικόνες-φωτογραφίες, οι οποίες αντανακλούν στο σήμερα και αναπαράγονται από τα σημερινά παραδοσιακά ζευγάρια.
Παρουσιάζει επιλέγοντας ως εκφραστικά και δημιουργικά εργαλεία τους δυνατούς και έντονους χορογραφικούς συνδυασμούς σε τεχνική χορού Partnering, αυτόν τον άνισο δεσμό εντείνοντάς τον στο σημείο που εκδηλώνεται μια χορογραφημένη μάχη ανάμεσα στις δυο πλευρές-ανάμεσα στα δύο φύλα και ο καθένας προσπαθεί να υπερισχύσει του άλλου, μόνο που τελικά αποδέχονται ό ένας τον άλλον ως ίσοι.

Διάρκεια: 15 min.

Δημιουργία – Ερμηνεία: enRoute Dance co. (Πωλίνα Χρυσάφη, Χριστίνα Καρπούζου)
Μουσική σύνθεση / Βιολί: Γλαύκος Σμαριανάκης

The piece HER is a new contemporary dance duet, created by the enRoute Dance company.
This duet describes in a physical way not only the woman’s refusal to conform to the stereotypical and social rules that define her position in a traditional heterosexual relationship but also her struggle to stand equally against the other half of the relationship.
By studying the way they used to photograph couples and families in the first decades of modern society, and having been guided not only by the emblematic figure of the man-leader who stood domineeringly above his family or over his companion, but also by the figure of the woman-loyal follower, the duet begins to reproduce such images-photos, which reflect today and are reproduced by today’s traditional couples.
The piece uses the strong and intense choreographic combinations of Partnering as expressive and creative tools, to explore this unequal bonding, intensifying it to the point where a choreographed battle takes place between the two sexes as each one tries to prevail over the other. Eventually they accept each other as equals.

Duration: 15 min.

Choreographed & Performed: enRoute Dance co. (Polina Chrysafi, Christina Karpouzou)

Music composition / Violin: Glaukos Smarianakis

Χριστίνα Καρπούζου
Η Χριστίνα Καρπούζου γεννήθηκε στην Αθήνα από όπου ξεκίνησε από μικρή ηλικία το χορό. Η εκπαίδευσή της πραγματοποιήθηκε σε Αθήνα και Ισπανία, φοιτώντας στην επαγγελματική ακαδημία χορού Area espai de dansa y creacio | Barcelona, στην ακαδημία Espacio de Dansa | Madrid, Dansa Carmen Senra | Madrid (εντατικό σεμιναριακό πρόγραμμα), αλλά και δίπλα σε καταξιωμένους χορευτές/τριες – ερευνητές κίνησης.
Έχει λάβει μέρος σε πολυάριθμα σεμινάρια και προπονητικά προγράμματα διαφόρων τεχνικών, διαφορετικών εκφάνσεων αλλά και προσεγγίσεων σύγχρονου χορού, όσων αφορά την κινητική έκφραση και άσκηση του σώματος, όπως physical momentum, partnering, fighting monkey, flying low, depth movement, ferus animi // terra nova.
Από το 2009 εργάζεται ως δασκάλα χορού παραδίδοντας μαθήματα και σεμινάρια σύγχρονου χορού σε σχολές χορού στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες όπως Ιταλία, Αγγλία, Ισπανία.
Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας σύγχρονου χορού enRoute Dance co., με την οποία έχει πάρει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ στην Ελλάδα καθώς και έχει συνεργαστεί με αρκετούς καλλιτέχνες στο χώρο του χορού και της μουσικής. Από το 2015 είναι συνιδρύτρια και διαχειρίστρια του στούντιο χορού, σωματικής – κινησιολογικής έκφρασης και άσκησης, Studio Corporal, που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Ως ενήλικας ασχολείται μέχρι και σήμερα εντατικά με πολεμικές τέχνες/αθλήματα και συγκεκριμένα τα τελευταία 7 χρόνια με Wushu Kung fu.

Πωλίνα Χρυσάφη
Η Πωλίνα Χρυσάφη ξεκίνησε κλασσικό μπαλέτο από πολύ νεαρή ηλικία στη σχολή χορού της Μιοάρας Ποπέσκου.
Έλαβε μέρος σε διάφορους διαγωνισμούς και συνεργάστηκε ως παιδί με την Εθνική Λυρική σκηνή. Αφού αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με το χορό. Είναι αριστούχος απόφοιτος της επαγγελματικής σχολής Ραλλού Μάνου, ενώ την ίδια χρονιά γίνεται δεκτή στο SEAD (Salzburg experimental academy of dance) στο πρόγραμμα artist in process, performance major.
Τον Ιούνιο του 2017 αποφοιτά επιτυχώς από το SEAD και από τότε έχει ως βάση της την Αθήνα όπου διδάσκει κλασσικό και σύγχρονο χορό και συνεργάζεται με άλλους καλλιτέχνες και ομάδες. Έχει συμμετέχει σε διάφορα φεστιβάλ χορού, οπώς Tanzhaus festival (Austria), Sommerszene festival(Austria), Rabbithole festival (Greece), Compartments dance festival (Greece).